
Rekisteröityminen
Missä voin rekisteröityä kaupunkipyörien käyttäjäksi?
Kaupunkipyörien käyttäjäksi voit rekisteröityä osoitteessa hsl.fi/kaupunkipyörät/vantaa. Sivustolle pääsee myös HSL-sovelluksen kautta. Kaupunkipyöräsivustolla voit ostaa koko kauden, päivän ja viikon käyttöoikeuden.
Voit myös rekisteröityä CityBike Vantaan sovelluksella, kun haluat ostaa päivän tai viikon käyttöoikeuden tai maksaa lyhytaikaisesta pyörän käytöstä minuuttiveloituksella.
Vantaalla on eri pyöräjärjestelmä kuin Helsingissä ja Espoossa, eikä pyöriä voi käyttää ristiin näiden kahden eri järjestelmän välillä.
Miten rekisteröidyn kaupunkipyörien käyttäjäksi?
- Valitse käyttökauden pituus (päivä, viikko tai koko pyöräilykausi). Sinulla voi olla voimassa vain yksi käyttökausi kerrallaan samalla sähköpostitilillä.
- Jos valitset käyttökaudeksi koko kauden, tarvitset rekisteröitymiseen HSL-tunnuksen. Jos sinulla ei ole HSL-tunnusta, luot sen helposti sähköpostiosoitteella ja haluamallasi salasanalla. HSL-tunnus pitää vahvistaa sähköpostiisi tulevan linkin kautta, jotta voit jatkaa rekisteröitymistä. Jos et saa aktivoitua HSL-tunnusta, ota yhteyttä: https://www.hsl.fi/palaute.
- Jos haluat käyttää pyörien käyttöönotossa HSL-korttia, syötä HSL-korttisi numero, joka löytyy kortin takapuolelta. Jotta voit tarvittaessa käyttää myös CityBike Vantaan sovellusta, sinulle luodaan myös sovelluksen salasana. Pääset kirjautumaan sovellukseen syöttämällä sähköpostiosoitteesi ja sovelluksen salasanan. Syötä yhteystietosi ja hyväksy kaupunkipyöräpalvelun käyttöehdot ja rekisteriseloste.
- Syötä maksukortin tiedot. Maksamiseen käyvät Visa, Mastercard ja UnionPay.
- Jos annoit HSL-korttisi numeron, saat pyörän asemalta käyttöösi HSL-kortilla tai halutessasi myös CityBike Vantaan sovelluksella.
- Koko kauden käyttäjänä pääset kirjautumaan kaupunkipyöräsivustolle sisään HSL-tunnuksellasi. Löydät fillarointihistoriasi sekä muita palvelun käyttöön liittyviä tietoja omalta etusivultasi. Sivulla voit myös hallita maksukorttejasi. Pääset kaupunkipyöräsivullesi kirjautumalla sisään osoitteessa kaupunkipyorat.hsl.fi.
Onko palvelussa ikärajaa?
Voit käyttää kaupunkipyöriä, jos olet vähintään 15-vuotias ja hyväksyt palvelun käyttöehdot.
Maksaminen
Mitä palvelun käyttö maksaa?
Päivän käyttöoikeus (24 tuntia) maksaa 5 euroa, viikon käyttöoikeus (kuluva päivä + 6 seuraavaa päivää) 10 euroa ja koko kausi 30 euroa. Jokaiseen tuotteeseen kuuluu rajaton määrä korkeintaan 30 minuutin mittaisia matkoja tuotteen voimassaolon ajan. Jos poljet kerralla pidempään kuin puoli tuntia, sinulta veloitetaan 1 euro / 30 minuuttia. Yhtäjaksoisesti pyörää saa käyttää korkeintaan 5 tuntia. Jos aika ylittyy, veloitamme 80 euron viivästymismaksun.
Vantaan pyörien käytöstä voi maksaa myös minuuttiveloituksella CityBike Vantaan sovelluksella. Hinta on 1 euro/aloitusmaksu + 0,10 euroa/minuutti. Enimmäiskäyttöaika on silloinkin 5 tuntia. Ajan ylityksestä veloitetaan 80 euron viivästysmaksu.
Miksi minun pitää lisätä maksukortti kaupunkipyörätiliini?
Maksukorttia käytetään käyttöoikeuden ostamiseen sekä mahdollisten lisämaksujen ja viivästysmaksujen veloittamiseen. Lisämaksuja peritään yhtäjaksoisista yli puolen tunnin pyörämatkoista ja viivästysmaksuja silloin, jos pyörä on käytössäsi yli viisi tuntia.
Mitä maksukortteja voin käyttää?
Maksamiseen käyviä credit/debit-maksukortteja ovat Visa, Mastercard ja UnionPay.
Sain rekisteröitymisen yhteydessä ilmoituksen, ettei maksukorttiani hyväksytty. Miten toimin?
Yritä syöttää maksukorttisi tiedot uudelleen tai kokeile toisella maksukortilla. Kaupunkipyöräkauden aikana voit olla yhteydessä kaupunkipyörien asiakaspalveluun, puh. 09 425 788 15 (pvm) (ma–pe klo 7–19, la–su klo 9–17) tai osoitteeseen contact@citybikevantaa.fi.
Miten voin vaihtaa maksamiseen käytettävää maksukorttia?
Koko kauden käyttäjänä pääset omalle kaupunkipyöräsivullesi kirjautumalla sisään hsl.fi/kaupunkipyörät-osoitteessa. Lisää uusi maksukortti ”Lisää maksukortti” -painikkeesta. Kortin vaihtaminen onnistuu myös CityBike Vantaan sovelluksella.
Kaupunkipyörien käyttö
Miten kaupunkipyörien hygieniasta huolehditaan?
Jos olet huolissasi mahdollisesta koronaviruksen tarttumisesta kaupunkipyörien kautta, suosittelemme käyttämään ajohansikkaita. Palvelun yhteiskäyttöisyydestä johtuen pyörien desinfiointia ei voida eikä kannata tehdä, sillä desinfioinnin hyödyt jäisivät hyvin lyhytaikaisiksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan virus tarttuu ihmisestä toiseen pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa: lue lisää koronaviruksesta THL:n palvelusta.
Olen rekisteröitynyt – kuinka saan pyörän käyttööni?
Näet pyöräasemien sijainnit ja pyörien saatavuuden kaupunkipyöräsivuston asemakartalta, Reittioppaasta ja CityBike Vantaan sovelluksella. Mene haluamasi pyörän luokse. Jos olet liittänyt HSL-kortin käyttäjätiliisi, avaa pyörän lukitus näyttämällä ohjaustangon keskellä olevalle kortinlukijalle HSL-korttiasi. Jos käytät CityBike Vantaan sovellusta, avaa sovellus ja skannaa takarenkaan lukkolaitteessa oleva QR-koodi lukituksen avaamiseksi.
Voinko käyttää kaupunkipyöriä HSL-kortilla?
Kaupunkipyörien käyttöoikeutta ei voi maksaa HSL-kortilla, mutta voit helpottaa fillarointia ottamalla pyörät käyttöön HSL-korttia näyttämällä. Huomaathan, että vaikka olisitkin antanut palvelulle HSL-korttisi numeron, voit ottaa pyörän asemalta käyttöösi myös CityBike Vantaan sovelluksella.
Kuinka otan HSL-kortin tunnistautumiskeinoksi kaupunkipyöriä käyttäessäni?
Jotta voit käyttää kaupunkipyöriä HSL-kortillasi, rekisteröidy ensin kaupunkipyöräkäyttäjäksi osoitteessa hsl.fi/kaupunkipyörät/vantaa. Syötä palveluun HSL-korttisi numero, joka löytyy kortin takapuolelta. Mene sitten kaupunkipyörän luokse ja avaa pyörän lukitus näyttämällä ohjaustangon keskellä olevalle kortinlukijalle HSL-korttiasi.
Tarvitsenko kaupunkipyörien käyttöön CityBike Vantaan sovellusta?
Jos haluat maksaa yksittäisestä matkasta minuuttiveloituksella, voit tehdä sen ainoastaan sovelluksen avulla. Matkan hinta muodostuu 1 euron aloitusmaksusta, jonka lisäksi veloitetaan 10 senttiä minuutilta. Tarvitset sovellusta myös, jos haluat taukolukita pyörän matkasi aikana. Huomaathan kuitenkin, että veloitus ei keskeydy tauon ajaksi.
Kuinka pitkään saan polkea pyörällä?
Voit käyttää kaupunkipyörää yhtäjaksoisesti puoli tuntia, jonka jälkeen maksukortiltasi veloitetaan lisämaksuna yksi euro jokaisesta seuraavasta puolituntisesta. Yhtäjaksoisen käytön yläraja on viisi tuntia. Jos aika ylittyy, käyttäjältä veloitetaan viidestä tunnista kertyvien lisämaksujen eli 9 euron lisäksi 80 euron viivästysmaksu. Pyörien hinnoittelu kannustaa lyhytaikaiseen käyttöön ja pitää pyörät mahdollisimman monen saatavilla.
Saanko ajaa pyörillä missä haluan?
Kaupunkipyörillä on tarkoitus ajaa Vantaan sisäisiä matkoja. Lyhyitä matkoja suosivalla hinnoittelulla kannustetaan pyörien käyttöön lähinnä asemaverkoston alueella. Ajathan kaupunkipyörällä joko pyörätiellä tai ajoradalla. Taluta pyörää jalkakäytävällä.
Voinko lukita pyörän muualle kuin pyöräasemalle, jos menen esimerkiksi käymään kaupassa?
Tarvittaessa voit taukolukita pyörän matkasi aikana, jos käytät CityBike Vantaan sovellusta. Laita lukitussalpa kiinni pinnojen välistä. Valitse tämän jälkeen sovelluksesta ”Tauko”. Saat avattua pyörän lukon valitsemalla sovelluksesta ”Lopeta tauko” ja skannaamalla pyörän lukkolaitteessa olevan QR-koodin. Huomaathan, että pyörän veloitus ei keskeydy taukolukituksen ajaksi: jos et palauta pyörää telineeseen puolen tunnin sisällä, sinulta veloitetaan lisämaksu. Viethän pyörän pyöräasemalle aina kun se on mahdollista – näin useammalla on mahdollisuus pyörien käyttöön.
Miten kaupunkipyörä palautetaan?
Palauta pyörä mille tahansa Vantaan kaupunkipyöräasemalle. Kiinnitä pyörä vaijerilla telineeseen. Jos telineessä ei ole tilaa, palauta pyörä toisen kaupunkipyörän viereen. Kiepauta vaijeri telineen tai toisen pyörän ympäri ja työnnä lukkosalpa palauttamasi pyörän pinnojen välistä lukkopesään. Lukko piippaa merkiksi palautuksen onnistumisesta. Jos käytät CityBike Vantaan sovellusta, valitse vielä sovelluksesta ”Lopeta matka”. Saat sovelluksen kautta kuittauksen matkan päättymisestä. HSL-kortin käyttäjänä voit tarkistaa matkan päättymisen omasta matkahistoriastasi omalta kaupunkipyöräsivultasi tai CityBike Vantaan sovelluksella.
Jos tulet täydelle pyöräasemalle, jolla on telineen viereen palautettu kaupunkipyörä, ota se ensiksi käyttöösi.
Mitä teen, jos valitsemani pyörä on rikki?
Palauta pyörä takaisin pyöräasemalle ja ilmoita viasta kaupunkipyörien asiakaspalveluun. Kaupunkipyörien ylläpitotiimi seuraa pyörien kuntoa ja korjaa tai vaihtaa niitä. Viallisella pyörällä ajaminen ei ole sallittua.
Pitääkö minun käyttää kypärää, kun ajan kaupunkipyörällä?
Kaupunkipyöräillessä tulee noudattaa liikennesääntöjä, ja tieliikennelaki suosittelee kypärän käyttöä. Hygieniasyistä kaupunkipyöräpalvelussa ei ole tarjolla yhteiskäyttöisiä kypäriä, mutta voit hyvin kuljettaa mukanasi omaa kypärää. Noudatathan myös muita liikennesääntöjä. Polje aina pyörätiellä tai ajoradalla, älä jalkakäytävällä, kiitos!
Tee liikennesääntötesti!
Ohjeita pyöräilijälle (HePo).
Miten kaupunkipyörän käyttö maksetaan?
Ostaessasi päivän, viikon tai koko kauden se veloitetaan heti maksukortilta, jonka tiedot olet antanut kaupunkipyörätilillesi. 1 euron lisämaksut yli puolen tunnin pyörämatkoista veloitetaan automaattisesti maksukortiltasi. 80 euron viivästysmaksut viiden tunnin maksimikäyttöajan ylittyessä veloitetaan tarpeen vaatiessa. Maksukortiksi käyvät Visa, Mastercard ja UnionPay.
En muista CityBike Vantaan sovelluksen salasanaa, miten uusin sen?
Voit uusia sen CityBike Vantaan sovelluksella. Tarvittaessa ota yhteyttä kaupunkipyörien asiakaspalveluun: 09 425 788 15 (ma–pe klo 7–19, la–su klo 9–17) tai contact@citybikevantaa.fi.
Voinko hankkia käyttöoikeuden useampaan pyörään?
Yhdellä käyttäjätilillä ja sähköpostiosoitteella voit saada käyttöoikeuden kerralla vain yhteen pyörään. Voit halutessasi käyttää maksukorttiasi kaupunkipyörien käyttöoikeuden hankintaan esimerkiksi perheenjäsenellesi, jolle on luotava oma käyttäjätili.
Ongelmatilanteet
Mihin voin ottaa yhteyttä ongelmatilanteissa?
Ongelmatilanteissa sinua auttaa kaupunkipyöräkauden aikana kaupunkipyörien asiakaspalvelu puhelimitse numerossa 09 425 788 15 tai sähköpostitse osoitteessa contact@citybikevantaa.fi. Asiakaspalvelu on auki ma–pe klo 7–19 ja la–su klo 9–17.
Mitä tapahtuu, jos käytän pyörää yhtäjaksoisesti pidempään kuin enimmäisajan, eli viisi tuntia?
Veloitamme maksukortiltasi viiden tunnin käyttöajan eli 9 euron lisäksi 80 euron viivästysmaksun.
Entä jos pyörää ei palauta ollenkaan?
Jos pyörää ei palauta vuorokauden kuluessa, katsomme sen kadonneen, ja voimme veloittaa pyörästä 400 euron korvauksen.
Mitä jos pyörä varastetaan minulta?
Ilmoita heti kaupunkipyörien asiakaspalveluun ja tee kahden vuorokauden kuluessa rikosilmoitus, josta toimitat kopion kaupunkipyörien eli CityBike Vantaan asiakaspalveluun. Tällöin sinulta ei vaadita korvausta pyörästä. Pitämällä asianmukaisesti huolta kaupunkipyörästä ennaltaehkäiset varkaudet ja muun ilkivallan.
Mitä teen, jos joudun onnettomuuteen kaupunkipyörällä?
Toimi ensin kuin missä tahansa liikenneonnettomuudessa. Ilmoita tämän jälkeen tapahtuneesta kaupunkipyörien asiakaspalveluun.
Olen ottanut pyörän asemalta käyttööni aina HSL-kortilla, mutta unohdin sen kotiin/kadotin sen. Miten saan pyörän käyttööni?
Lataa CityBike Vantaan sovellus. Pääset kirjautumaan sovellukseen sisään sähköpostiosoitteellasi ja sovelluksen salasanalla, joka sinulta kysyttiin rekisteröitymisen yhteydessä. Saat pyörän asemalta käyttöösi skannaamalla sovelluksen avulla pyörän takarenkaan lukkolaitteessa olevan QR-koodin.
Unohdin omaisuuttani kaupunkipyörän koriin tai pyöräasemalle. Mistä voin tiedustella löytötavaroita?
Ota yhteyttä Suomen löytötavarapisteeseen. Löytötavarapiste sijaitsee Kampin keskuksessa osoitteessa Narinkka 3, Helsinki, ja se on avoinna ma–pe klo 9–21, la klo 9–18 ja su klo 12–18. Löytötavaroita voi tiedustella edellä mainittuina aukioloaikoina myös numerosta 0600 04401 (1,99 €/min + pvm, jonotus on maksuton) tai osoitteessa http://katoamisilmoitus.htp-palvelut.com/ (tiedustelun hinta 5 €). Kadonnutta matkakorttia voit tiedustella HSL:n palvelupisteestä.
Tietoa palvelusta
Mikä on kaupunkipyörä?
Kaupunkipyörä on jokaisen Vantaalla liikkuvan yhteisessä käytössä oleva polkupyörä. Kaupunkipyöräilijällä fillari on aina lähellä, ja liikkuminen on helppoa ja kerryttää kuntoa.
Pyörien käyttöoikeuden voi ostaa päiväksi, viikoksi tai koko pyöräilykaudeksi. Kaikkiin kausiin sisältyy rajaton määrä puolen tunnin pyörämatkoja. Pienestä lisämaksusta voit reissata pyörällä pidempäänkin, kuitenkin enintään viisi tuntia. Käytön jälkeen pyörä palautetaan pyöräasemalle. CityBike Vantaan sovelluksella voit myös halutessasi maksaa yksittäisestä matkasta minuuttiveloituksella.
Kaupunkipyöräpalvelun käyttäjäksi rekisteröidytään etukäteen palvelun verkkosivulla hsl.fi/kaupunkipyörät/vantaa (koko kausi, päivä tai viikko) tai CityBike Vantaan sovelluksella (päivä, viikko tai minuuttiveloitus). Tuotevaihtoehtoihin sisältyy vain yksi pyörä.
Miten paljon kaupunkipyöriä ja pyöräasemia on?
Kesällä 2019 kaupunkipyöräverkostoon kuuluu 1 000 pyörää ja 100 pyöräasemaa.
Kuka vastaa kaupunkipyöräjärjestelmästä?
Kaupunkipyöräjärjestelmästä vastaa Vantaan kaupunki. Palvelun ylläpidosta vastaa CityBike Vantaa. HSL vastaa kaupunkipyörien markkinoinnista, hsl.fi/kaupunkipyörät-verkkopalvelusta ja kaupunkipyöristä osana Reittiopasta. Järjestelmän mainosmyynnistä vastaa Clear Channel ja pääyhteistyökumppanina toimii HOK Elannon Alepa-ketju.
Kuka maksaa kaupunkipyöräjärjestelmän?
Järjestelmän tilaaja on Vantaan kaupunki. Kustannuksia katetaan mainoksin, sponsoroinnilla ja käyttäjämaksuilla. Käyttäjämaksut menevät palveluntoimittajalle.
Kenen tekemiä kaupunkipyörät ovat?
Kaupunkipyörien valmistaja on Oyama Bicycle (Taicang) Co., Ltd.
Millaiset ominaisuudet pyörässä on?
Kaupunkipyörässä on kolme vaihdetta, käsijarrut ja valkoinen etuvalo edessä ja punainen huomiovalo takana. Pyörässä on etukori. HSL-kortinlukulaite sijaitsee ohjaustangon keskellä. Lukkolaite sijaitsee takarenkaassa. Pyörän numero löytyy rungosta takarenkaan kohdalta.
Mitä tapahtuu, jos joku pyöräasema ruuhkautuu tai tyhjenee?
Ylläpitotiimi seuraa asemien tilannetta ja tasaa tarvittaessa pyöriä tähän tarkoitettujen autojen avulla. Ruuhka-aikoina tulee kuitenkin välillä tilanteita, joissa jokin asema täyttyy tai tyhjenee hetkellisesti. Pahoittelemme tätä ja kiitämme ymmärryksestä!