Bikes at the station

Mikä on kaupunkipyörä?

Kaupunkipyörä on jokaisen Etelä-Helsingissä tai Etelä-Espoossa liikkuvan yhteisessä käytössä oleva polkupyörä. Kaupunkipyöräilijällä fillari on aina lähellä, ja liikkuminen on helppoa ja kerryttää kuntoa.

Pyörien käyttöoikeuden voi ostaa päiväksi, viikoksi tai koko pyöräilykaudeksi. Kaikkiin kausiin sisältyy rajaton määrä puolen tunnin pyörämatkoja. Pienestä lisämaksusta voit reissata pyörällä pidempäänkin, kuitenkin enintään viisi tuntia. Käytön jälkeen pyörä palautetaan pyöräasemalle.

Kesällä 2018 kaupunkipyöriä on 2550. Helsingissä on 150 pyöräasemaa kantakaupungissa, Lauttasaaressa ja Munkkiniemessä. Espoossa pyöräasemia on aluksi 70. Espoon asemat ovat Matinkylässä, Olarissa, Henttaalla, Niittykummussa, Tapiolassa ja Otaniemessä. Näiden lisäksi Espooseen pystytetään kesän aikana 35 asemaa lisää etupäässä Leppävaaran alueelle.

Kaupunkipyöräpalvelun käyttäjäksi rekisteröidytään etukäteen palvelun verkkosivulla.  Pyörän saa käyttöönsä myös ilman ennakkorekisteröitymistä maksupäätteellä, joita on viidellä asemalla: Kaivopuisto, Unioninkatu, Rautatientori/itä, Kiasma ja Hakaniemen metroasema. Maksupääteasemilla voi maksukorttia käyttäen hankkia päivän tai viikon käyttöoikeuden pyöriin. Päiväkäyttäjä voi hankkia kerralla käyttöoikeuden 1–4 pyörään. Muihin kausivaihtoehtoihin sisältyy vain yksi pyörä.

Kaupunkipyöräjärjestelmä

Miten paljon kaupunkipyöriä ja pyöräasemia on?

Kesällä 2018 kaupunkipyöräverkostoon kuuluu 2550 polkupyörää. Helsingissä pyöräasemia on 150 ja Espoossa aluksi 70. Espooseen pystytetään vielä kesän aikana 35 asemaa lisää.

Kuka vastaa kaupunkipyöräjärjestelmästä?

Kaupunkipyöräjärjestelmästä vastaavat Helsingin osalta HKL eli Helsingin kaupungin
liikennelaitos ja Espoon osalta Espoon kaupungin Tekninen ja ympäristötoimi. Palvelun ylläpidosta vastaa CityBike Finland, joka on järjestelmän toimittajakonsortion Smooven ja Moventian Suomeen perustama tytäryhtiö. HSL vastaa kaupunkipyörien markkinoinnista, hsl.fi/kaupunkipyörät-verkkopalvelusta ja kaupunkipyöristä osana HSL-sovellusta sekä Reittiopasta. Järjestelmän mainosmyynnistä vastaa Clear Channel ja pääyhteistyökumppanina toimii HOK Elanto.

Kuka maksaa kaupunkipyöräjärjestelmän?

Järjestelmän toteutuksen takana ovat HKL eli Helsingin kaupungin liikennelaitos ja Espoon kaupungin Tekninen ja ympäristötoimi. Kustannuksia katetaan mainoksin, sponsoroinnilla ja käyttäjämaksuilla.

Kenen tekemiä kaupunkipyörät ovat?

Kaupunkipyörien valmistaja on ranskalainen urheilukaupan jättiläinen Decathlon. Pyörä on suunniteltu polkupyörien jakamiseen keskittyneen Smooven kaupunkipyöräksi, ja vastaavia pyöriä on käytössä muissakin Euroopan ja Pohjois-Amerikan kaupungeissa.

Millaiset ominaisuudet pyörässä on?

Kaupunkipyörässä on kolme vaihdetta, käsijarrut ja valkoinen etuvalo edessä ja punainen huomiovalo takana. Pyörässä on etukori. Näyttö ja käyttöliittymä sijaitsevat ohjaustangon keskellä. Lukitusvaijerin saa vedettyä ulos ohjaustangon oikeasta sarvesta. Pyörän numero löytyy rungosta poljinten yläpuolelta.

Mitä tapahtuu, jos joku pyöräasema ruuhkautuu tai tyhjenee?

Ylläpitotiimi seuraa asemien tilannetta ja tasaa tarvittaessa pyöriä tähän tarkoitettujen autojen avulla. Ruuhka-aikoina tulee kuitenkin välillä tilanteita, joissa jokin asema täyttyy tai tyhjenee hetkellisesti. Pahoittelemme tätä ja kiitämme ymmärryksestä!

Ota kaupunkipyörät käyttöön