Bikes at the station

Mikä on kaupunkipyörä?

Kaupunkipyörä on jokaisen Helsingissä tai Espoossa liikkuvan yhteisessä käytössä oleva polkupyörä. Kaupunkipyöräilijällä fillari on aina lähellä, ja liikkuminen on helppoa ja kerryttää kuntoa.

Pyörien käyttöoikeuden voi ostaa päiväksi, viikoksi tai koko pyöräilykaudeksi. Kaikkiin kausiin sisältyy rajaton määrä puolen tunnin pyörämatkoja. Pienestä lisämaksusta voit reissata pyörällä pidempäänkin, kuitenkin enintään viisi tuntia. Käytön jälkeen pyörä palautetaan pyöräasemalle.

Kesällä 2019 kaupunkipyöriä on 3 430. Helsingissä on 238 pyöräasemaa Kehä I:n eteläpuolella. Itäisin asema on Vartioharjussa. Espoossa pyöräasemia on 105. Espoon asemat sijoittuvat Kaakkois-Espooseen ja Leppävaaraan.

Kaupunkipyöräpalvelun käyttäjäksi rekisteröidytään etukäteen palvelun verkkosivulla.  Pyörän saa käyttöönsä myös ilman ennakkorekisteröitymistä maksupäätteellä, joita on viidellä asemalla: Kaivopuisto, Unioninkatu, Rautatientori/itä, Kiasma ja Hakaniemen metroasema. Maksupääteasemilla voi maksukorttia käyttäen hankkia päivän tai viikon käyttöoikeuden pyöriin. Päiväkäyttäjä voi hankkia kerralla käyttöoikeuden 1–4 pyörään. Muihin kausivaihtoehtoihin sisältyy vain yksi pyörä.

Kaupunkipyöräjärjestelmä

Miten paljon kaupunkipyöriä ja pyöräasemia on?

Kesällä 2019 kaupunkipyöräverkostoon kuuluu 3 430 polkupyörää. Helsingissä pyöräasemia on 238 ja Espoossa 105.

Kuka vastaa kaupunkipyöräjärjestelmästä?

Kaupunkipyöräjärjestelmästä vastaavat Helsingin osalta HKL eli Helsingin kaupungin liikennelaitos ja Espoon osalta Espoon kaupungin Tekninen ja ympäristötoimi. Palvelun ylläpidosta vastaa CityBike Finland. HSL vastaa kaupunkipyörien markkinoinnista, hsl.fi/kaupunkipyörät-verkkopalvelusta ja kaupunkipyöristä osana HSL-sovellusta sekä Reittiopasta. Järjestelmän mainosmyynnistä vastaa Clear Channel ja pääyhteistyökumppanina toimii HOK Elanto.

Kuka maksaa kaupunkipyöräjärjestelmän?

Järjestelmän toteutuksen takana ovat HKL eli Helsingin kaupungin liikennelaitos ja Espoon kaupungin Tekninen ja ympäristötoimi. Kustannuksia katetaan mainoksin, sponsoroinnilla ja käyttäjämaksuilla.

Kenen tekemiä kaupunkipyörät ovat?

Kaupunkipyörien valmistaja on ranskalainen urheilukaupan jättiläinen Decathlon. Pyörä on suunniteltu polkupyörien jakamiseen keskittyneen Smooven kaupunkipyöräksi, ja vastaavia pyöriä on käytössä muissakin Euroopan ja Pohjois-Amerikan kaupungeissa.

Millaiset ominaisuudet pyörässä on?

Kaupunkipyörässä on kolme vaihdetta, käsijarrut ja valkoinen etuvalo edessä ja punainen huomiovalo takana. Pyörässä on etukori. Näyttö ja käyttöliittymä sijaitsevat ohjaustangon keskellä. Lukitusvaijerin saa vedettyä ulos ohjaustangon oikeasta sarvesta. Pyörän numero löytyy rungosta poljinten yläpuolelta.

Mitä tapahtuu, jos joku pyöräasema ruuhkautuu tai tyhjenee?

Ylläpitotiimi seuraa asemien tilannetta ja tasaa tarvittaessa pyöriä tähän tarkoitettujen autojen avulla. Ruuhka-aikoina tulee kuitenkin välillä tilanteita, joissa jokin asema täyttyy tai tyhjenee hetkellisesti. Pahoittelemme tätä ja kiitämme ymmärryksestä!

Ota kaupunkipyörät käyttöön